Sensitive Spaces

Creating sensitive spaces for challenging conversations and end of life experiences is increasingly important for patient centered care. We were commissioned to develop an integrated approach across 12 departments within the new NHS Dumfries and Galloway Royal Infirmary (opening 2018). Working closely with the Spiritual Care lead we developed a strategy aimed to enhance environments and support the range of experiences for staff, volunteers, patients and visitors.

As part of the process we engaged with staff each department to create source material that fed into the development and design of artworks. We also led on developing specifications for  enhancements such as furniture and fabrics. In order to complete the work over the 61 spaces, we invited a further 3 artists to work on the project; Linda Mallet, Emma Varley and AT Designs.

Below: Monoprint artwork set for Palliative Care Corridor. Each set of three panels is overlaid with a separate translucent panel containing contour lines of the Dumfries and Galloway coastline.

Images:
Corridor to Palliative Care enhanced with artworks, colour zones and seating areas inlaid with resin representing Dumfries and Galloway’s coastline.
Example relatives room enhanced with artworks, feature wall colour, soft fabrics and furnishings and bespoke lighting.
Entrance to Palliative Care with map of the favourite coastline identified by department staff in, soft furnishings and table with cast of beach.

Bench fabrication: Phil Daube
Images: Colin Tennant

Categories: 2018, Community Engagement, Health Care Setting, Research, Site Specific, StrategyTags: ,